Wat is bijziendheid?

Wat is bijziendheid betekenis

Wat is bijziendheid? Oorzaken, symptomen en behandelingen.

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een veelvoorkomende oogafwijking waarbij men moeite heeft met scherp zien op afstand. Bijziendheid ontstaat vaak al op jonge leeftijd en is erfelijk bepaald. Uit verschillende onderzoeken is echter gebleken dat bijziendheid ook te maken heeft met uw levensstijl. Wanneer u bijziend bent, dan heeft u een zogenaamde min-sterkte. Het dragen van een min-bril of min-contactlenzen kan dit corrigeren. In dit artikel informeren wij u over alles met betrekking tot bijziendheid.


Wat zijn de oorzaken van bijziendheid?

Bijziendheid kent twee belangrijke oorzaken:

  • Het oog is te lang.

De meest voorkomende oorzaak van bijziendheid is wanneer het oog te lang is. Dit wordt ook wel as-myopie genoemd. Wanneer u as-myopie heeft, dan is de afstand tussen de voorkant van uw oog (hoornvlies) en de achterkant van uw oog (netvlies) te groot. De lichtstralen die in het oog binnenkomen vallen vóór het netvlies samen.

  • Het hoornvlies of de ooglens is te bol.

Wanneer het hoornvlies of de ooglens te bol is, worden de lichtstralen te veel gebroken en komen ze ook voor het netvlies samen. Dit wordt ook wel brekingsmyopie genoemd. Echter komt dit zelden voor.

Omdat bij beide bovenstaande oorzaken de lichtstralen vóór het netvlies vallen, ontstaat er een wazig beeld. De lichtstralen horen namelijk precies op het netvlies te vallen, waardoor er een scherp beeld ontstaat.

Wat zijn de symptomen van bijziendheid?

Het belangrijkste symptoom van bijziendheid is dat u moeite heeft met scherp zien in de verte. Waaraan kunt u dit zoal aan herkennen?

  • Dicht bij de televisie of computerscherm zitten;
  • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen;
  • Moeite hebben met het lezen van verkeersborden;
  • Moeite hebben met het lezen van een schoolbord;
  • Vaak met de ogen knijpen en knipperen;
  • Vermoeide ogen;
  • Hoofdpijn;
  • Concentratieproblemen.

Welke behandelingen zijn er tegen bijziendheid?

Om weer scherp te kunnen zien op afstand, zijn er verschillende behandelingen om van uw bijziendheid af te komen:

Welke van de bovenstaande opties het beste bij u past, is onder andere afhankelijk van uw leeftijd, levensstijl en persoonlijke voorkeur. Een bril en contactlenzen zijn hulpmiddelen waarmee u weer scherp kunt zien. Bij een ooglaserbehandeling daarentegen bent u niet afhankelijk van hulpmiddelen. Ook kunt u kiezen voor lensimplantaten. Dit is een alternatief op ogen laseren.

Kan bijziendheid verbeteren?

Bijziendheid blijft meestal op eenzelfde niveau, maar kan bij het ouder worden toch verergeren. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn veel binnen zitten en veel van dichtbij kijken (smartphone/computer/lezen). Vermoed u dat u ogen achteruit zijn gegaan? Dan doet u er goed aan om uw ogen te laten opmeten.

 

Share: