Wat is een cilinderafwijking?

Wat is een cilinderafwijking

Wat is een cilinderafwijking? Oorzaken, symptomen en behandelingen.

Een cilinderafwijking staat ook wel bekend als astigmatisme. Dat houdt in dat de lichtstralen die het oog binnenkomen niet precies op het netvlies vallen en zo een onscherp beeld opleveren. De lichtstralen die het oog binnenkomen breken in meerdere richtingen op waarbij er twee brandpunten ontstaan in plaats van één. Erfelijkheid speelt hierbij een grote rol. Het is eenvoudig te corrigeren met een bril of contactlenzen. Ook zijn er verschillende behandelingen mogelijk zonder hulp van een bril of contactlenzen. Op deze pagina vindt u meer informatie over astigmatisme.


Wat zijn de oorzaken van een cilinderafwijking?

Bij een cilinderafwijking is het hoornvlies niet compleet bolvormig. In plaats daarvan neigt het meer naar de vorm van een ovaal. Wanneer de vorm afwijkt, breekt het licht dat het oog binnenkomt verschillende kanten op. Er ontstaan twee brandpunten. Het ene brandpunt zit bijvoorbeeld op het netvlies en het andere brandpunt valt ervoor. Beide brandpunten hebben een eigen sterkte. Het verschil in sterkte tussen deze brandpunten wordt cilinder genoemd.

Een cilinderafwijking gaat vaak gepaard met bijziendheid of verziendheid. In het geval van bijziendheid en een cilinderafwijking (myoop-astigmatisme) valt een van de brandpunten voor het netvlies. Bij verziendheid en een cilinderafwijking (hypermetroop-astigmatisme) valt een van de brandpunten achter het netvlies.

Verder zijn er twee soorten van een cilinderafwijking:

  • Regelmatig astigmatisme: deze vorm komt het meest voor. Dit betekent dat het hoornvlies een gelijkmatige kromming heeft en kan makkelijk gecorrigeerd worden.
  • Onregelmatig astigmatisme: deze vorm is zeldzamer. Er is sprake van een onregelmatige kromming en is niet altijd te corrigeren.

Het is nog niet duidelijk wat de precieze oorzaken van een cilinderafwijking zijn. Erfelijkheid en genen spelen wel duidelijk een grote rol. Verder kan het voorkomen als gevolg van een ongeluk, een oogoperatie of bij oogziektes.

Wat zijn de symptomen van een cilinderafwijking?

De symptomen van een cilinderafwijking zijn als volgt:

  • Wazig zien van dichtbij en veraf;
  • Hoofdpijn;
  • Duizeligheid;
  • Vermoeide ogen;
  • Moeite met het focussen van de ogen;
  • Schitteringen en dubbelzien;
  • Slecht zien in het donker.

Welke behandelingen zijn er tegen een cilinderafwijking?

Een cilinderafwijking kan op diverse manieren worden behandeld. We hebben de mogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en wat het beste bij uw levensstijl past kunt u een van de behandelingen kiezen. De ene optie is niet beter dan de ander. Overweegt u een van de opties? Dan raden wij u aan contact op te nemen met een oogarts, zodat u samen kunt bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Kan een cilinderafwijking verbeteren?

Een cilinderafwijking verbetert niet. Meestal blijft het stabiel over de jaren heen. Wel kunnen de klachten meer merkbaar worden naarmate u ouder wordt. Een cilinderafwijking is vaak eenvoudig op te lossen met een bril of contactlenzen. Ooglaserbehandelingen of lensimplantaten kunnen eventueel mogelijk zijn als u liever geen bril of contactlenzen wilt. Wel moeten uw ogen eerst gecontroleerd worden door een oogarts om te bepalen of u geschikt bent voor de behandeling.

Share: