Wat is verziendheid?

Wat is verziendheid betekenis

Wat is verziendheid? Oorzaken, symptomen en behandelingen.

Verziendheid, ook wel hypermetropie genoemd, zorgt ervoor dat u van dichtbij een wazig zicht heeft. Voorwerpen die wat verderaf staan ziet u wel scherp. In dit geval is er sprake van een plus-sterkte. Erfelijkheid is een van de meest voordehand liggende oorzaken. Het dragen van een plus-bril of plus-contactlenzen kan dit probleem verhelpen. Verder zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de scherpte te corrigeren zonder hulp van een bril of lenzen. In dit artikel vertellen wij u meer over verziendheid.


Wat zijn de oorzaken van verziendheid?

Om scherp te kunnen zien moeten de lichtstralen die het oog binnenkomen precies op het netvlies vallen. Het netvlies is een stuk weefsel in het oog dat licht en kleur aanvoelt. Als het licht niet precies op het netvlies valt dan zorgt het voor wazig zicht. Verziendheid kan twee oorzaken hebben.

  • De as-lengte van de oogbal is te kort: de afstand tussen het hoornvlies (voorkant oog) en het netvlies (achterkant oog) is te kort. Hierdoor vallen lichtstralen achter het netvlies.
  • De kromming van het hoornvlies is vlak: de lichtstralen worden niet sterk genoeg gebroken en komen achter het netvlies samen.

Doordat de lichtstralen achter het netvlies vallen kunt u niet meer scherp zien van dichtbij. De lengte en kromming van het oog is genetisch bepaald. Ook kan leeftijd een rol spelen. Leeftijd gerelateerde verziendheid staat bekend als ouderdomsverziendheid (presbyopie).

Wat zijn de symptomen van verziendheid?

Vervelende klachten kunnen komen kijken bij verziendheid. De symptomen hebben wij voor u op een rijtje gezet:

  • Wazig zicht van dichtbij;
  • Hoofdpijn;
  • Vermoeidheid;
  • Concentratieproblemen;
  • Geïrriteerde ogen;
  • Soms lijdt het tot scheelzien.

Welke behandelingen zijn er tegen verziendheid?

Er zijn verschillende oplossingen voor verziendheid:

Het ene alternatief is niet perse beter dan de ander. Het gaat er om welke optie het beste past bij uw levensstijl en waar uw persoonlijke voorkeur naar uit gaat. Wij raden u aan om uw ogen te laten checken door een oogarts. De oogarts kan u verder informeren, persoonlijke adviezen bieden en eventuele behandelingen aanraden.

Kan verziendheid verbeteren?

Helaas verbetert verziendheid niet uit zichzelf. Uw ogen veranderen naarmate u ouder wordt, waardoor uw zicht zelfs kan verergeren. Wel kunt u uw zicht verbeteren met behulp van een bril of contactlezen, ooglaserbehandeling of lensimplantaten. U doet er goed aan uw ogen eens in de zoveel tijd op te laten meten, zodat u altijd op de hoogte bent van de conditie van uw ogen.

Share: