Ooglaseren risico's

Ooglaseren risico's: kan ooglaseren gevaarlijk zijn?

U bent hier: Home > Ogen laseren -> Risico's

Ooglaseren risico's

Decennia lang worden er wereldwijd ooglaserbehandelingen succesvol verricht door gespecialiseerde oogartsen. Dankzij onze geavanceerde technologie en ervaren oogartsen is de kans op serieuze en langdurige complicaties zeer klein. Ooglaserbehandelingen worden hiermee als veilig en betrouwbaar beschouwd. Tegenwoordig zijn de methodes tot zo ver ontwikkelt dat het oog niet meer direct hoeft worden aangeraakt. Hiermee is de kans op verschillende complicaties vrijwel nihil, zoals de kans op ontstekingen of infecties. U kunt eventueel last krijgen van bijwerkingen op korte termijn. Toch blijft het belangrijk om uzelf goed te laten informeren voordat u medische of cosmetische ingrepen ondergaat. Op deze pagina vindt u meer over de risico’s van ooglaserbehandelingen.

Ooglaseren risico's en gevaar
40.000+ behandelingen uitgevoerd
Ruim 25 jaar ervaring
Levenslange garantie
Uitstekend beoordeeld

Risico's en complicaties

Droge ogen

Na de behandelingen krijgen sommige mensen last van prikkelende of droge ogen. U kunt er enkele weken tot maanden last van hebben. Wanneer dit het geval is, schrijft de oogarts oogdruppels uit voor een bepaalde periode. De oogdruppels dienen als kunsttraan en zorgen ervoor dat uw ogen vochtig blijven.

Wazig zicht

Wazig zicht wordt veroorzaakt door zwellingen die vaak direct na de behandeling voorkomt. Dit is volkomen normaal en hoort bij het herstelproces van de behandeling. De zwellingen nemen meestal binnen enkele uren tot dagen af, waardoor u weer scherper zult zien. Het verschilt per persoon en per behandeling hoe lang het duurt voordat de zwelling afneemt.

Onder- en/of overcorrectie

Ondanks onze nauwkeurige lasers, bestaat er een kans op onder- en/of overcorrectie. Ondercorrectie is makkelijk op te lossen met een herbehandeling. Uiteraard moeten uw ogen opnieuw onderzocht worden om te bepalen of het medisch verantwoord is. Overcorrecties zijn lastiger te behandelen, maar vaak wel op te lossen. Verder bestaat er een kans dat u hierdoor alsnog een bril zal moeten dragen.

Halo’s, dubbelzicht en lichtschittering

Deze complicatie komt vaker voor, maar is vaak tijdelijk. U kunt enkele dagen tot een paar weken moeite hebben met zien in het donker. Voornamelijk tijdens het autorijden of rond felle lichten. U merkt mogelijk een gevoeligheid voor licht, schitteringen, dubbelzien en halo’s rondom lichtbronnen. Wanneer u hier last van heeft, zal de oogarts u adviseren en samen met u op zoek gaan naar eventuele oplossingen. Als de klachten niet verdwijnen, dan wordt er weleens een nabehandeling geadviseerd.

Complicaties met hoornvlies lamel/flap

Dit risico geldt voor de IntraLASIK femtosecond en LASEK ooglaserbehandeling. Bij de IntraLASIK femtosecond methode wordt, voordat het laseren begint, een flapje gemaakt in het hoornvlies. Dit flapje wordt weggeschoven, zodat bij de tweede fase het weefsel daaronder kan worden gecorrigeerd. Bij deze fase ontstaan er, een enkele keer, complicaties bij het creëren van de flap. Wanneer dit het geval is, zal de oogarts de ooglaserbehandeling moeten uitstellen. U kunt de behandeling voortzetten, zodra de flap weer is genezen.

Het gebeurt ook weleens dat het flapje achteraf niet volledig vastgroeit, omdat het bijvoorbeeld is bewogen en verplaatst. In dit geval zal de behandeling ook opnieuw worden uitgevoerd. Dit is een complicatie die bij beide behandelmethodes een enkele keer voor kan komen. Echter, de complicatie kan voorkomen worden door onze nazorg instructies goed op te volgen en in de eerste paar weken niet in uw ogen te wrijven, te zwemmen en intensief te sporten.

Ooginfectie

De kans op infecties is zeer zeldzaam wanneer de behandeling wordt uitgeoefend door een professionele oogarts. De kans op infectie na een ooglaserbehandeling is bovendien kleiner dan de kans op infectie door het dragen van contactlenzen. Houd uw ogen schoon en volg de instructies van de oogarts op. Wanneer er toch sprake blijkt te zijn van een ooginfectie, dan kan de oogarts dit vaak goed behandelen met oogdruppels en/of medicatie. Het is wel belangrijk dat de infectie op tijd wordt ontdekt om er goed vanaf te komen. Zorg ervoor dat u naar elke nacontrole gaat die u met de oogarts heeft afgesproken.

Is ooglaseren gevaarlijk?

Wanneer u overweegt om uw ogen te laten laseren, is het belangrijk om te weten of de behandelmethodes geschikt zijn voor u. Zorg ervoor dat u uw ogen laat checken tijdens een medisch vooronderzoek bij een betrouwbare oogarts en gecertificeerde kliniek. Bij dit vooronderzoek valt ruim 20% van de geïnteresseerden al af, omdat de risico’s te groot blijken te zijn bij deze mensen. In dit geval zal een oogarts dan ook geen behandeling bij u uitvoeren. Op deze manier wordt er meteen uitgesloten of een behandeling geschikt is en veilig bij u kan worden uitgevoerd.

Klantbeoordeling

Wanneer wordt de kans op complicaties groter?

Het is belangrijk dat u wordt onderzocht tijdens een medisch vooronderzoek om te bepalen of een ooglaserbehandeling kan worden uitgevoerd. Een professionele oogarts zal uw ogen observeren en testen. De oogarts zal ook kijken naar uw medische geschiedenis om uit te sluiten of er geen aandoeningen zijn die de behandeling en het herstel kan beïnvloeden en daarmee de kans op complicaties vergroot. Indien u last heeft van auto-immuunziektes, een verzwakt immuunsysteem, regelmatig droge ogen en fluctuaties in oogsterkte, dan worden ooglaserbehandelingen vaak afgeraden om de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden. 

Verder is het erg belangrijk dat u de instructies voor de nazorg altijd opvolgt en elke nacontrole bijwoont, zodat dat de oogarts bij kan houden of alles goed verloopt. Op deze manier zullen uw ogen het snelst en veilig herstellen en kunnen bepaalde complicaties worden voorkomen.

Kan ik blind worden van ooglaseren?

Blindheid kan als mogelijk bijeffect komen kijken bij een ooglaserbehandeling. Echter, dit is alleen het geval wanneer ooglaserbehandelingen worden uitgevoerd bij onbetrouwbare klinieken, zonder professionele oogartsen. Wanneer de procedure op de juiste manier en door professionals wordt uitgevoerd, is de kans er eigenlijk niet. Uit het onderzoek van de FDA (Food and Drug Administration USA) blijkt dat er geen gevallen van blindheid als gevolg van ooglaserbehandelingen zijn vastgesteld in gecertificeerde klinieken, sinds LASIK behandelingen op de markt zijn verschenen. Het bleek ook dat rond de 90% van de behandelde patiënten zelfs 20/20 visie of hoger behaalden. Ons advies luidt: zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent over de behandelmethoden en uw behandelaar vóórdat u overweegt uw ogen te laten laseren bij de kliniek die u op het oog heeft.

Dutch Eye Clinic receptie

Conclusie

Wereldwijd worden de behandelmethodes, die wij ook gebruiken, met succes toegepast door professionele oogartsen. Wanneer u door middel van medische vooronderzoeken geschikt blijkt de zijn voor ooglaserbehandelingen, zullen de risico’s op serieuze en langdurige complicaties zeer zelden voorkomen. Complicaties als droge ogen, halo’s, dubbelzicht, lichtschitteringen of complicaties met het maken van de hoornvliesflap komen wel vaker voor. Deze complicaties gaan meestal vanzelf weer weg en anders zijn ze goed te behandelen, mits u zich aan de nazorg houdt en regelmatig langskomt voor de geplande nacontroles.

Gratis intake

Wilt u weten of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling en welke behandelmethode het beste bij u past?

Daarom Dutch Eye Clinic

  • Uitstekende klantbeoordeling
  • Ruim 25 jaar ervaring
  • Levenslange garantie