Lensimplantatie

Alternatief op ooglaseren: lensimplantaten. Vanaf € 2499,-.

U bent hier: Home > Ooglaserbehandelingen > Lensimplantatie

Wat is een lensimplantatie?

Met een lensimplantatie, oftewel lensvervanging, kan het leesvermogen zonder bril hersteld worden en bovendien kan daarmee een bestaande sterkte-afwijking (bijvoorbeeld als u slecht zicht heeft in de verte) worden verholpen. Door lensimplantaten bent u  geheel of grotendeels van uw bril of lenzen af en krijgt u geen staar meer in de toekomst.

Bij een lensimplantatie maken we bij Dutch Eye Clinic gebruik van de RLE-techniek. Dit staat voor Refractive Lens Exchange. De natuurlijke lens van uw oog wordt hierbij verwijderd en vervangen door een kunstlens die levenslang meegaat.

Lensimplantatie
40.000+ behandelingen uitgevoerd
Ruim 25 jaar ervaring
Levenslange garantie
Uitstekend beoordeeld

Handige weetjes over lensimplantaten

 • Uitstekend alternatief op ogen laseren.
 • Hersteltijd binnen 2 dagen. Optimaal zicht in 7 dagen.
 • Geschikt voor alle oogafwijkingen.
 • Geen kans meer op staar.
 • Al vanaf € 2499,- per oog.

Klantbeoordeling

Hoe ziet de lensimplantatie behandeling eruit?

Een lensimplantatie is een vrij eenvoudige en veilige ingreep die jaarlijks wereldwijd miljoenen keren wordt uitgevoerd.

Alvorens we de nieuwe lens in uw oog plaatsen, verdoven we eerst uw ogen eerst met speciale oogdruppels. U bent wel bij bewustzijn, maar voelt niets van de behandeling. Ook verdwijnt tijdelijk uw knipperreflex. Hierna maken we een kleine incisie (sneetje) van circa 2 millimeter aan de rand van de iris. Via deze opening wordt de kunstlens met uiterste precisie door een oogchirurg geïmplanteerd in uw oog.

Omdat kunstlenzen niet verouderen, hoeven ze ook nooit vervangen te worden. U profiteert dus levenslang van deze ingreep. De totale behandeling neemt slechts enkele minuten in beslag.

Voorzetlens of vervanglens

We kennen twee soorten lensimplantaties:

Een voorzetlens wordt geïmplanteerd vóór uw natuurlijke ooglens. Uw eigen ooglens wordt bij deze behandeling dus niet verwijderd. Deze behandeling is voornamelijk geschikt voor mensen tussen de 20 en 50 jaar. Een voorzetlens kan er te allen tijde ook weer uitgehaald worden, waardoor de ingreep dus omkeerbaar is.

Een vervanglens daarentegen, de naam zegt het al, is een vervanging van uw natuurlijke ooglens. Wanneer we het hebben over lensimplantaties, hebben we het doorgaans over vervanglenzen. Uw natuurlijke ooglens wordt verwijderd en vervangen door een kunstlens. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd bij mensen boven de 50 jaar. Een bijkomend voordeel van vervanglenzen is dat u geen staar zult ontwikkelen.

Lensimplantatie informatie

Voor wie is een lensimplantatie geschikt?

Bijna iedereen komt in aanmerking voor een lensimplantatie. Een lensimplantatie biedt voornamelijk uitkomst wanneer u niet in aanmerking komt voor ooglaseren. Het resultaat van een lensimplantatie is echter hetzelfde als bij ooglaseren. U kunt namelijk voortaan weer scherp zien zonder bril of lenzen. Alle afwijkingen kunnen bij lensimplantaties gecorrigeerd worden, waardoor u zowel van dichtbij als veraf weer scherp ziet.

Een lensimplantatie is echter niet voor iedereen geschikt. Bijvoorbeeld wanneer u hoornvliesafwijkingen, glaucoom of een netvliesafwijkingen heeft. Bij staar of cataract kan een staaroperatie worden uitgevoerd waarbij als optie ook voor een multifocale implantlens wordt gekozen. Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor lensimplantaten? Vraag dan vrijblijvend een gratis consult aan. Tijdens het consult controleren we uw ogen en bepalen we welke behandeling voor u het beste is: ooglaseren of een lensimplantatie. Indien u geschikt wordt bevonden voor een lensimplantatie, dan bekijken we welk soort kunstlens voor u het meest geschikt is. Dit is onder andere afhankelijk van uw levensstijl en dagelijkse activiteiten die u onderneemt.

Wat zijn de voordelen van lensimplantaten?

Lensimplantaten hebben veel voordelen. Zo is het een uitstekend alternatief wanneer uw ogen bijvoorbeeld niet (meer) geschikt zijn om te laseren. Hierdoor heeft u alsnog geen bril en lenzen meer nodig om goed te kunnen zien van dichtbij en veraf. Wat zijn andere voordelen van lensimplantaten?

 • Een lensimplantatie staat bekend als één van de veiligste medische ingrepen. Deze ingreep wordt wereldwijd miljoenen keren succesvol uitgevoerd dankzij ultra moderne apparatuur.
 • Een lensimplantatie neemt weinig tijd in beslag. De totale behandeling duurt slechts enkele minuten. Na de behandeling vindt direct de eerste nacontrole plaatst, waarna u weer naar huis mag.
 • Een lensimplantatie is een pijnloze ingreep. Uw ogen worden verdoofd met speciale druppels, waardoor u niets van de ingreep voelt.
 • Een lensimplantatie kent een snel herstel. Binnen 2 dagen heeft u namelijk al 80% zicht en binnen 7 dagen kunt u rekenen op 100% zicht. Hierdoor kunt u snel uw dagelijkse activiteiten en werk hervatten.
 • Een lensimplantatie is geschikt voor alle oogafwijkingen. Hierdoor kunt u na de behandeling weer scherp zien van zowel dichtbij als veraf.
 • Een lensimplantatie voorkomt staar. Een mooie bijkomstigheid van lensimplantaten is dat u geen staar meer kunt krijgen.

Wat zijn de nadelen van lensimplantaten?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen hebben lensimplantaten veel voordelen. Maar zijn er ook nadelen of risico's? Eigenlijk zijn er geen noemenswaardige risico's, maar toch dien je rekenen te houden met het volgende:

 • U heeft tijd nodig om te wennen aan het nieuwe zicht. Uw hersenen zijn nog niet gewend aan dit zicht, waardoor u dit mogelijk als vervelend kunt ervaren in de beginfase.
 • Mogelijk ziet u tijdelijk een soort blauw/paars zicht, halo’s en/of uitstralingen rond verlichting. U hoeft zicht hier echter geen zorgen om te maken. Deze verschijnselen zijn normaal en verdwijnen ook vanzelf weer.
 • Zeer zelden krijgen uw ogen niet de sterkte die vooraf met u is besproken. Wij zullen dan met u overleggen wat de beste oplossing is voor u. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het verschil in oogsterkte te behandelen met een ooglaserbehandeling.
 • De medische procedure bij een vervanglens is vrijwel hetzelfde als de medische procedure bij een staaroperatie. Er kunnen dezelfde bijwerkingen of complicaties optreden als bij een staaroperatie. Tijdens het intakegesprek wordt u hierover uitgebreid geïnformeerd.

Complicaties en risico's bij een lensimplantatie

Ondanks dat u geen noemenswaardige bijwerkingen zult ervaren na een lensimplantatie, zullen uw ogen in de eerste week na de behandeling gevoelig zijn. Probeer dus zo min mogelijk aan uw ogen te zitten om irritaties te voorkomen. Ondanks dat het herstel zeer snel verloopt en u al 80% bruikbaar zicht hebt binnen 48 uur, raden wij het toch aan om het een week rustig aan te doen voor een optimaal herstel.

De eerste nacontrole vindt direct plaats na de behandeling. Vervolgens worden er een periodiek nog een aantal nacontroles ingepland in het eerste jaar. Tijdens de nacontroles controleert een oogarts of alles volgens schema verloopt en in geval van complicaties kan er vroegtijdig worden ingegrepen. Op deze manier kunnen wij u de beste zorg verlenen en het beste resultaat garanderen.

 

Multifocale lensimplantatie bij staar

Heeft u een verwijzing voor staar? Dan wordt een monofocale implantlens vergoed door de verzekering. Veel ziekenhuizen in Nederland bieden uitsluitend monofocale implantlenzen, eventueel met cilindercorrectie aan. Bij Dutch Eye Clinic  is het ook bij staar mogelijk om voor een multifocale lens te kiezen, zodat u niet meer afhankelijk bent van een leesbril na een staaroperatie.

Kosten

Onze prijzen voor een lensimplantatie zijn inclusief medisch vooronderzoek, nazorg en controles.

 • Trifocaal lens: € 2499 per oog (lens met leesgedeelte).
 • Trifocaal torisch: € 2750 per oog (lens met leesgedeelte met astigmatisme).

Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een lensimplantatie? Vraag dan een gratis consult aan. Houdt er rekening mee dat een lensimplantatie niet vergoedt wordt vanuit de basisverzekering. Mogelijk wordt de behandeling wel gedekt vanuit het aanvullend zorgpakket. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekering.

Afspraak maken

//
Dag/maand/jaar

Gratis intake

Wilt u weten of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling en welke behandelmethode het beste bij u past?

Daarom Dutch Eye Clinic

 • Uitstekende klantbeoordeling
 • Ruim 25 jaar ervaring
 • Levenslange garantie