Staaroperatie
Snel van uw staar af met monofocale, multifocale of torische implantlenzen.
U bent hier: Home > Ooglaserbehandelingen > Staaroperatie
Wat is een staaroperatie?
Als u merkt dat u steeds vaker wazig ziet, kleuren minder helder ziet en dubbel ziet, dan is uw zicht verslechterd. Dit kunt u opmerken tijdens het autorijden, televisie kijken of wanneer u een boek leest. U kunt last hebben van staar (cataract). Staar kan al ontstaan rond de leeftijd van 55 jaar en rond de 75 jaar heeft ongeveer 70% van de mensen staar.
Staar is een vertroebeling van uw ooglens en kan worden opgelost met een staaroperatie. Middels een korte operatie vervangt de oogarts uw troebele ooglens met een kunstlens (implantlens) die levenslang meegaat. De behandeling wordt bijna altijd volledig of deels vergoed door uw zorgverzekeraar.


Handige weetjes over de staaroperatie
-
Snel aan de beurt in onze privékliniek.
-
De kunstlens gaat levenslang mee.
-
Keuze uit verschillende premium kunstlenzen.
-
De staaroperatie duurt slechts 10-15 min.
-
Uw staar komt nooit meer terug.
Hoe ontstaat staar?
Bij staar heeft u een vertroebelde ooglens. Dit wordt veroorzaakt doordat de eiwitten in uw ogen samenklonteren. Staar kan ontstaan bij één oog of beiden ogen. Staar kan bij iedereen voorkomen, maar vaak is de oorzaak van staar ouderdom. Staar kan ook erfelijk zijn en bij de geboorte ontdekt worden of later ontstaan door een trauma, medicijngebruik en stofwisseling-of oogziektes.
Multifocale implantlenzen
Heeft u een verwijzing voor staar? Dan wordt een monofocale implantlens vergoed door de verzekering. Veel ziekenhuizen in Nederland bieden uitsluitend monofocale implantlenzen, eventueel met cilindercorrectie aan. Bij Dutch Eye Clinic is het ook bij staar mogelijk om voor een multifocale lens te kiezen, zodat u niet meer afhankelijk bent van een leesbril na een staaroperatie.
Staar symptomen
Vermoedt u dat u staar heeft? U kunt het herkennen aan één van de volgende symptomen:
- Wazig zien: u ziet objecten minder scherp van dichtbij of veraf.
- Grauwheid van kleuren: kleuren ziet u minder helder, vaak zijn de kleuren geel of bruin.
- Dubbelzien: als u met 1 oog kijkt, ziet u dubbel.
- Schaduwbeeld; als u met 1 oog kijkt, ziet u schaduwbeelden.
- Slecht zien in het donker.
- Last van fel licht: felle lichtbronnen, zoals een autolamp of een lantaarnpaal, ervaart u als een lichtkrans.
Tijdens een uitgebreide intake controleren we of u inderdaad staar heeft en bepalen we in overleg met u welke type implantlenzen het meest geschikt zijn voor u.
Staaroperatie informatie
- De behandeling
- Wel of geen staaroperatie?
- Hoe lang duurt een staaroperatie?
- Verschillende type kunstlezen
- Herstel en nazorg
- Autorijden na een staaroperatie
- Complicaties en risico's
De behandeling: hoe werkt een staaroperatie?
Een staaroperatie (cataractoperatie) is de enige mogelijkheid om uw staar te verhelpen. Tijdens de operatie vervangt de oogarts uw huidige troebele lens met een kunstlens. Uw gekozen kunstlens wordt voor de operatie aangemeten en afgestemd op uw zicht wensen. De vertroebelde ooglens wordt via een kleine opening verwijderd. De oogarts plaatst vervolgens de nieuwe kunstlens op de plaats van de vertroebelde lens. De lens zet zichzelf vast in uw oog en gaat levenslang mee. Uw staar kan na de operatie niet terugkomen en uw zicht zal optimaal verbeterd zijn.
Wel of geen staaroperatie?
Wanneer uw staar behandeld wordt, hangt af van uw klachten. Als u zelf uw staar als erg vervelend ervaart omdat u vindt dat u wordt beperkt in uw dagelijkse leven, kunt u kiezen voor een staaroperatie.
U kunt ook wachten met de operatie. Uw zicht zal wel verslechteren met de tijd. Hoe snel uw zicht verslechtert verschilt per persoon. Het is goed om te weten dat u niet blind kunt worden door staar. Wij adviseren om niet te lang te wachten met de operatie. Staar kan middels een simpele en snelle ingreep behandeld worden. Uw zicht op lange termijn wordt daarmee verbeterd.
Hoe lang duurt een staaroperatie?
Een uur voor de operatie worden pupilverwijdende oogtabletjes geplaatst in uw ogen. Voor de operatie worden uw ogen verdoofd met speciale oogdruppels, waardoor u niets van de behandeling voelt. De operatie duurt in circa 10-15 minuten inclusief markering voor de torische implantlenzen. In totaal bent u 2,5 tot 3 uur in onze kliniek alvorens u weer naar huis mag.
Verschillende type kunstlezen
Hoe goed u kunt zien met de kunstlens hangt af voor welke kunstlens u kiest. Er zijn diverse kunstlenzen waar uzelf een keuze uit mag maken. Alle kunstlenzen zijn van hoogwaardige kwaliteit. De keuze van de lens wordt bepaald door uw wensen en lifestyle, maar ook door uw specifieke oogheelkundige eigenschappen. Wilt u van dichtbij weer goed zien of van veraf? Wellicht vindt u het belangrijk om van zowel dichtbij als veraf goed te zien? De oogarts zal uw zichtwensen met u bespreken en u adviseren welke kunstlens het beste bij u past.
Dutch Eye Clinic biedt zowel diffractieve, refractieve als wavefront modulated multifocale implantlenzen aan in zowel torische als non-torische versies. De precieze namen zijn: Physiol Finevison, Ophtec Precizon presbyopic en Alcon Vivity.
Herstel en nazorg bij een staaroperatie
De volledige herstelperiode na een operatie duurt circa twee weken. Dit is per patiënt afhankelijk. Na de operatie kunt u het gevoel hebben dat er iets in uw oog zit. Dit is normaal. Uw lichaam en uw oog moet wennen aan uw kunstlens. Ook kan het zijn dat uw oog traant. Na de operatie mag u rustig aan uw dagelijkse leven weer oppakken. U moet wel voorzichtig aan doen en uw oog te allen tijde beschermen.
Wat u niet mag doen direct na de operatie:
- In uw ogen wrijven; bent u bang dat u tijdens het slapen wel in uw oog zal wrijven? Plak dan voor het slapen gaan een plastic oogkapje op uw oog.
- Douchen met uw ogen open.
Wat u niet mag doen tot twee weken na de operatie:
- Bukken.
- Zware objecten tillen.
- Fietsen.
- Geen balsporten.
De meeste cliënten kunnen na twee weken beter zien. Na vier tot zes weken is uw zicht stabiel. Uw zicht zal niet meer veranderen.
Autorijden na een staaroperatie
De eerste 24 uur mag u niet autorijden. Uw zicht is als gevolg van de operatie namelijk wazig. U wordt daarom afgeraden om na de staaroperatie zelfstandig naar huis te rijden.
Wij adviseren u op te laten halen door een familielid of een bekende. 24 uur tot 48 uur na uw operatie mag u weer autorijden. Dit is echter afhankelijk van het herstel van uw gezichtsvermogen. Bent u onzeker over uw herstelperiode? Neemt u dan eerst contact met ons op alvorens u weer deelneemt aan het verkeer.
Complicaties en risico's van een staaroperatie
Een staaroperatie is een van de veiligste operaties. De kans op complicaties is dan ook zeer gering. Mogelijke complicaties:
- Kapselscheurtje in uw oog (kans van 1 tot 2%): uw lenszakje is gescheurd. Dit heeft geen nadelig effect op uw zicht. Uw netvlies kan wel loslaten. U ziet dan vlekken of lichtflitsen. Dit kan verholpen worden met een laserbehandeling. Netvliesloslating kan plaatsvinden zonder dat u een staaroperatie heeft gehad.
- Elk oog is anders. Soms accepteert uw oog geen speciale lens omdat uw lenskapsel te zwak is. De arts kan dan alleen een standaard lens plaatsen.
- Nastaar: de lenskapsel kan op lange termijn troebel worden. Hierdoor wordt uw zicht weer minder scherp. Nastaar is eenvoudig te verhelpen met een laserbehandeling. Dit is een nieuw zorgtraject waarbij u een verwijsbrief nodig heeft. De behandeling wordt dan door de zorgverzekering vergoedt. Uw eigen risico telt mee.
- Ooginfectie of vochtophoping in de gele vlek van uw oog (macula-oedeem). De gele vlek in uw oog zorgt voor het optimaal scherp zien.
Kosten en vergoeding
Het tarief voor een staaroperatie ligt op € 1698,- per oog. Het ALL-IN tarief bestaat uit een technisch en medisch vooronderzoek, de operatie, nacontroles en zichtgarantie.
Wanneer er sprake is van een medische noodzaak om u weer goed te kunnen laten zien, dan worden de kosten van de staaroperatie vergoed. De monofocale standaard lens én de operatie worden daarom volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Let op: hierbij geldt wel altijd uw eigen risico.
Gaat uw voorkeur uit naar speciale lenzen, multifocaal of torische, dan is in sommige gevallen ook vergoeding voor mogelijk. Deze vergoeding komt uit de basisverzekering of een aanvullende zorgpolis. Dit verschilt op de manier waarop u zichzelf heeft verzekerd.
Afspraak maken
Gratis intake
Wilt u weten of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling en welke behandelmethode het beste bij u past?
Daarom Dutch Eye Clinic
-
Uitstekende klantbeoordeling
-
Ruim 25 jaar ervaring
-
Levenslange garantie